dilluns, 22 d’agost del 2011

Quaderns de formació. La permanent cruïlla dels serveis públics.

 
Fes click per descarregar el quadern de formació.

La crisi financera provocada en 2008, que va començar per l'amenaça de fallida dels bancs (entitats privades) i que després es va convertir en crisi econòmica quan els estats van haver de sufragar els deutes d'aquests bancs (amb diners públics) ha produït nombrosos “danys col·laterals” en els drets socials i col·lectius de la majoria dels països europeus.

Un d'aquests múltiples efectes ha estat tornar a posar en qüestió els serveis públics –si és que alguna vegada van desaparèixer del debat-, la naturalesa de l'administració i els seus recursos econòmics i humans. Una bona part de les mesures exigides pel FMI (Fons Monetari Internacional) i els bancs franc-alemanys per “auxiliar” als països de l'euro a la vora de la fallida (fins al moment, Grècia, Portugal i Irlanda) ha estat, entre moltes altres, retallar la “grandària” de les seves administracions, privatitzant empreses públiques, reduint plantilles i serveis i retallant les prestacions socials. Aquestes mesures, ja promogudes pel FMI a Sud-amèrica i altres països en “desenvolupament” al llarg de la dècada dels 90 del segle passat, van suposar tal recessió econòmica, augment de la pobresa i la desigualtat, que havien estat posades en dubte fins i tot pels economistes liberals.

No obstant això, tornen a ser posades en pràctica, ara a Europa, amb el mateix objectiu que llavors: garantir que els estats van a poder seguir pagant els interessos del seu deute amb els inversors estrangers, és a dir, els bancs, a costa dels diners –i els drets- dels seus ciutadans. L'administració se situa per tant en el centre de la diana de les retallades; el nombre i la productivitat dels seus treballadors és qüestionat de forma permanent; al mateix temps es retalla, en alguns casos dràsticament, el pressupost que sufraga els serveis públics.

La permanent cruïlla dels serveis públics   541.43 KB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada